Njohuri bazë të teknologjisë së përpunimit dhe bluarjes së gurëve

Bluarja është një metodë e prerjes së pjesës së punës në një mulli me rrotë bluarëse si mjet prerës.
bazë-i ri-01
Karakteristikat e kësaj metode janë si më poshtë:
1. Për shkak të ngurtësisë së lartë dhe rezistencës ndaj nxehtësisë së gërryesve të rrotave bluarëse, bluarja mund të përpunojë materiale me fortësi të lartë, si çeliku i ngurtësuar, karabit i çimentuar, etj.
2. Karakteristikat e rrotës së bluarjes dhe makinës bluarëse përcaktojnë që sistemi i procesit të bluarjes mund të përdoret si mikro-prerje uniforme, përgjithësisht ap=0.001~0.005mm;shpejtësia e bluarjes është shumë e lartë, përgjithësisht deri në v=30~50m/s;makina bluarëse ka ngurtësi të mirë;përdoret transmisioni hidraulik, kështu që bluarja mund të marrë saktësi të lartë të përpunimit (IT6~IT5) dhe vrazhdësi të vogël të sipërfaqes (Ra=0.8~0.2um).Bluarja është një nga metodat kryesore të përpunimit të pjesëve.
3. Temperatura në zonën e bluarjes është shumë e lartë për shkak të fërkimit të fortë.Kjo do të shkaktojë stres dhe deformim të pjesës së punës, madje do të shkaktojë djegie sipërfaqësore të pjesës së punës.Prandaj, një sasi e madhe ftohës duhet të injektohet në procesin e bluarjes për të ulur temperaturën e bluarjes.Ftohësi vepron gjithashtu si heqje dhe lubrifikimi i patate të skuqura
4. Forca radiale gjatë bluarjes është shumë e madhe.Kjo do të shkaktojë lëshimin elastik të sistemit të rrotave të bluarjes së veglave të makinës dhe pjesës së punës, në mënyrë që thellësia aktuale e prerjes të jetë më e vogël se thellësia nominale.Prandaj, kur bluarja është gati të përfundojë, prerësi nuk duhet të fiket për të eliminuar gabimet.
5. Pasi bluarja gërryes të jetë e mprehtë, forca bluarëse gjithashtu rritet, gjë që bën që grimcat gërryese të thyhen ose të bien dhe të riekspozojnë skajin e mprehtë.Kjo karakteristikë bëhet "vetëmprehëse".Vetë-mprehja e bën bluarjen të punojë normalisht në një periudhë të caktuar kohe, por pas një kohe të caktuar pune, ajo duhet të riparohet manualisht për të shmangur dridhjet, zhurmën dhe dëmtimin e cilësisë së sipërfaqes së pjesës së punës të shkaktuar nga rritja e forcës bluarëse.

Rrota bluarëse
Rrota bluarëse është një mjet prerës për bluarje.Ai përbëhet nga shumë gërryes dhe lidhës të vegjël dhe të fortë, të cilët janë bërë nga shumë objekte të zgavra.Grimcat gërryese përballojnë drejtpërdrejt punën e prerjes, duhet të jenë të mprehta dhe të kenë fortësi të lartë, rezistencë ndaj nxehtësisë dhe një shkallë të caktuar qëndrueshmërie.Lëndët gërryese të përdorura zakonisht janë alumini (i njohur gjithashtu si korund) dhe karabit silikoni.

bazë-i ri-3

Alumini

Lëndët gërryese të aluminit kanë fortësi të lartë, rezistencë të mirë dhe janë të përshtatshëm për bluarjen e çelikut.Lëndët gërryese të karbitit të silikonit kanë fortësi më të lartë, përçueshmëri termike më të mprehtë dhe më të mirë, por janë të brishtë dhe të përshtatshëm për bluarjen e gize dhe karabit të çimentuar.

E njëjta rrotë bluarëse gërryese, për shkak të trashësisë së saj të ndryshme, vrazhdësia e sipërfaqes dhe efikasiteti i përpunimit të pjesës së punës pas përpunimit janë të ndryshme.Lënda gërryese e trashë përdoret për bluarje të ashpër.Sa më i imët të jetë gërryes, sa më i trashë të jetë gërryesi, aq më e vogël është madhësia e grimcave.
Lidhësit veprojnë si gërryes lidhës.

Zakonisht përdoret lidhësi qeramik, i ndjekur nga lidhësi me rrëshirë.Zgjedhja e ndryshme e lidhësit ndikon në rezistencën ndaj korrozionit, forcën, rezistencën ndaj nxehtësisë dhe qëndrueshmërinë e rrotës bluarëse.
Sa më e vështirë të jetë lidhja gërryese, aq më e vështirë është të bjerë nga rrota bluarëse.Kjo do të thotë, ngurtësia e rrotës bluarëse i referohet shkallës në të cilën grimcat gërryese në sipërfaqen e rrotës bluarëse bien nën veprimin e forcave të jashtme.E lehtë për t'u rrëzuar quhet e butë, dhe anasjelltas quhet e fortë.

bazë-i ri-4
bazë-i ri-5

Fortësia e rrotës bluarëse dhe gërryes janë dy koncepte të ndryshme.Sipërfaqja e pjesës së grirë të punës është e butë dhe buza (buza) e grimcave gërryese nuk është e lehtë për t'u veshur, kështu që grimcat gërryese mund të përdoren për një kohë më të gjatë, domethënë, rrota bluarëse me lidhje më të fortë ( mund të zgjidhet rrota bluarëse me fortësi më të madhe).Përkundrazi, rrota bluarëse me fortësi të ulët është e përshtatshme për bluarjen e pjesës së punës me fortësi të lartë.

Për të garantuar sigurinë, rrotat bluarëse duhet të inspektohen para instalimit dhe të mos ketë të çara dhe defekte të tjera.Në mënyrë që rrotat e bluarjes të funksionojnë pa probleme, duhet të kryhet testi i ekuilibrit dinamik përpara përdorimit.
Kur rrota bluarëse punon për një kohë të caktuar, zbrazëtitë e sipërfaqes do të bllokohen nga mbeturinat, këndi i mprehtë i gërryesit do të jetë i hapur dhe forma origjinale gjeometrike do të shtrembërohet.Prandaj, është e nevojshme të shkurtohet për të rivendosur aftësinë e prerjes dhe gjeometrinë e saktë.Rrota bluarëse duhet të shkurtohet me një stilolaps diamanti.
bazë-i ri-2

Struktura dhe lëvizja bluarëse e makinës bluarëse sipërfaqësore
Ka shumë lloje të mullirave, të tilla si mulli sipërfaqësor, mulli cilindrik, mulli i brendshëm, mulli cilindrike universale (gjithashtu mund të bluajë vrimat e brendshme), mulli me ingranazhe, mulli me fije, mulli hekurudhor udhëzues, mulli pa qendër (rrethi i jashtëm bluar) dhe mulli i veglave ( mjet bluarjeje).Këtu prezantohen mulli sipërfaqësor dhe lëvizja e tij.

bazë-i ri-6

1. Struktura e grirës sipërfaqësore (duke marrë si shembull M7120A: vegël makine tip M-mulli; mulli sipërfaqësor i llojit të tavolinës me moment 71-horizontal; 20-gjerësia e tavolinës së punës 200 mm; A-përmirësimi i parë i madh).
(1) Rafti i rrotave bluarëse - Instaloni rrotën bluarëse dhe drejtojeni timonin të rrotullohet me shpejtësi të lartë.Rafti i rrotave bluarëse mund të lëvizë përgjatë shiritit udhëzues të bishtit të pëllumbit të sediljes rrëshqitëse manualisht ose hidraulike në hapësirë ​​tërthore.
(2) Rrëshqisni sediljen - instaloni raftin e rrotave bluarëse dhe raftin e rrotave bluarëse për të lëvizur lart e poshtë përgjatë hekurudhës udhëzuese të kolonës.
(3) Kolona - mbështetëse e sediljes rrëshqitëse dhe kornizës së rrotës bluarëse.
(4) Tavolina e punës - Instalimi i pjesës së punës dhe lëvizja reciproke lineare e drejtuar nga sistemi hidraulik.
(5) Shtrati - tavolina mbështetëse e punës dhe instalimi i pjesëve të tjera.
(6) Sistemi i ftohësit - siguron ftohës (vaj i saponifikuar) në zonën e bluarjes.
(7) Sistemi i transmetimit hidraulik, i cili përbëhet nga:
1) Komponentët e fuqisë - pompat e vajit, furnizimi me vaj presioni i sistemit hidraulik të transmetimit;
2) Aktivizues - cilindër, që drejton lëvizjen e tavolinës së punës dhe komponentëve të tjerë;
3) Elementet e kontrollit - për të gjitha llojet e valvulave, presionin e kontrollit, shpejtësinë, drejtimin, etj.
4) Komponentët ndihmës, si rezervuari i karburantit, matës presioni, etj.
Krahasuar me transmetimin mekanik, transmetimi hidraulik ka avantazhet e transmetimit të qetë, mbrojtjes nga mbingarkesa dhe rregullimit të shpejtësisë pa shkallë në një gamë të gjerë.
2. Lëvizja e bluarjes në plan
(1) Lëvizja kryesore - lëvizje rrotulluese me shpejtësi të lartë të rrotës bluarëse.
(2) Lëvizja e ushqimit
1) Ushqimi gjatësor - tavolina e punës drejton lëvizjen lineare reciproke të pjesës së punës;
2) Ushqim vertikal - lëvizja e rrotës bluarëse në thellësinë e pjesës së punës;
3) Lëvizja e tërthortë e pastrimit të ushqimit të rrotës bluarëse përgjatë boshtit të saj.


Koha e postimit: Maj-23-2019

GazeteQëndroni të sintonizuar për Përditësimet

Dërgo
WhatsApp Online Chat!