Ua faailoa mai e Malo Aufaatasi ua oo le lalolagi i se paʻu, ma ua fautuaina e faalautele le faiga faavae lagolago mo pisinisi e toe foi i galuega.

O mataupu fou o le niumonia o le coronavirus na maua i le 856955 i le aso 1 o Aperila i le 7:14 i Beijing, ma 42081 mataupu na maliliu ai, e tusa ai ma faʻamaumauga lata mai na faʻasalalau e le Iunivesite o Johns Hopkins.

Ua faailoa mai e Malo Aufaatasi ua oo atu le lalolagi i se tulaga faaletonu
I le aso 31 o Mati i le taimi i le lotoifale, na faalauiloa ai e le Failautusi Aoao a Malo Aufaatasi Guterres se lipoti ua faaulutalaina "tiute fefaʻasoaaʻi, felagolagomaʻi i le lalolagi atoa: tali atu i le socio-economic impact of the new coronavirus", ma valaau atu i tagata uma e galulue faʻatasi e foia le leaga o aʻafiaga o le faʻalavelave. ma faʻaitiitia le aʻafiaga i tagata.
Fai mai Guterres o le coronavirus fou o le suʻega sili lea na matou feagai talu mai le faavaeina o Malo Aufaatasi.O lenei faʻalavelave faʻaletagata e manaʻomia ai faiga faʻavae tuʻufaʻatasia, faʻamautu, faʻatasi ma fou faiga faʻavae mai le tele o tamaoaiga o le lalolagi, faʻapea foʻi ma le maualuga o tupe ma lagolago faʻapitoa mo tagata sili ona vaivai ma atunuʻu.
Na ia taʻua foi o le International Monetary Fund na toe iloilo ana fuafuaga mo le tuputupu aʻe o le tamaoaiga mo le 2020 ma le 2021, ma taʻutino atu ua ulufale le lalolagi i se paʻu, e leaga pe sili atu ona leaga nai lo le 2009. ole GDP ole lalolagi.
"I lalo o le ufiufi o le faamoega, e leai se gataaga o le fuamoa."
I le tamaoaiga o le lalolagi i aso nei, o atunuu uma o se vaega o le faasologa o pisinisi a le lalolagi, ma e leai se tasi e mafai ona na o ia.
I le taimi nei, 60 atunuu i le salafa o le lalolagi ua faʻaalia se tulaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi ua afaina i le faʻamaʻi.O le tele o atunuu ua latou faia ni faiga tulaga ese e pei o le tapunia o taulaga ma le tapunia o gaosiga, faʻatapulaʻaina o femalagaiga faapisinisi, taofia le tautua visa, ma toetoe lava o atunuʻu uma ua faʻatapulaʻaina le ulufale.E tusa lava pe na sili ona faigata le faʻafitauli tau tupe i le 2008, e oʻo lava i le Taua Lona Lua a le Lalolagi, e leʻi tupu lava.
E faatusatusa foi e nisi tagata lenei taua i le lalolagi aoao e tetee atu ai i faamaʻi i “le Taua Lona Tolu a le Lalolagi” ina ua mavae le Taua Muamua a le Lalolagi ma le Taua Lona Lua a le Lalolagi.Ae ui i lea, e le o se taua i le va o tagata, ae o se taua i le va o tagata uma ma siama.O le aʻafiaga ma le faʻaleagaina o lenei faʻamaʻi i le lalolagi atoa e ono sili atu nai lo le faʻamoemoe ma mafaufauga o tagata i luga o le fogaeleele!

O lo'o fautuaina le fa'alauteleina o le faiga fa'avae lagolago mo atina'e e toe fo'i i galuega
I lenei tulaga, o gaioiga tau tamaoaiga o atunuu eseese ua le mautonu, fefaʻatauaʻiga o oloa i luga o tuaoi ma feʻaveaʻiga ua matua aʻafia, o le fefaʻatauaʻiga faavaomalo ua avea ma faʻalavelave faʻaleagaina o faʻamaʻi faʻamaʻi, ma o le faʻaulufale mai ma le faʻatau atu o pisinisi maʻa o loʻo feagai ma le le masani ai. luitau ogaoga.
O le mea lea, ua fautuaina ai le malo e faʻalautele le vaitaimi o le faʻatinoina o le faiga faʻavae lagolago mo le toe faʻafouina o galuega ma gaosiga a pisinisi, lea na tuʻuina atu i le kuata muamua o lenei tausaga, mai le 3-6 masina i le 1 tausaga, ma faʻalautele atili le inisiua;fa'ateleina le lautele o le toomaga lafoga ma fa'aititia le tau fa'atupeina;fa'aoga lelei fa'aaitalafu mana'omia, fa'amautu fa'aunegatupe ma inisiua aitalafu fa'aulufale atu ma isi faiga fa'avae e fa'amautinoa ai le fa'atinoina o pisinisi masani a atina'e ma fa'aitiitia le tau o atina'e;Faʻateleina tupe faʻaalu mo aʻoaʻoga matata faigaluega, tuʻuina atu fesoasoani tau tupe talafeagai mo aʻoaʻoga a tagata faigaluega i le vaitaimi o loʻo faʻatali ai le atinaʻe mo le gaosiga;tu'uina atu le toomaga mo'omia o tagata faigaluega mo atina'e o lo'o feagai ma le leai o ni galuega ma natia le leai o se galuega e fa'amautu ai galuega, ma fa'atupuina se si'osi'omaga fa'atulafonoina e sili atu ona lelei mo le fa'ataunu'uina o tulaga tau fefa'ataua'iga lelei i le tausaga atoa.
O le tamaoaiga o Saina ua oʻo i le suʻega o faʻafitauli tau tupe faavaomalo i le 2008. O le taimi lenei, e tatau foi ona tatou maua le mautinoa ma le faʻamoemoe.Faatasi ai ma le galulue faatasi ma taumafaiga soofaatasi a atunuu uma, o le a iu lava ina mavae atu le faamai.O le a lava le umi e mafai ai ona tatou tumau i le manumalo o le lalolagi faʻamaʻi faʻamaʻi, o le toe faʻaleleia o le tamaoaiga o le a aumaia ai le tele o avanoa tau atinaʻe ma avanoa mo pisinisi maʻa.


Taimi meli: Apr-02-2020

TalafouFa'atali mo Fa'afouga

Auina atu
WhatsApp Online Chat!